11 Kasım 2011 Cuma

"Bestseller" Tezgahı, Light Edebiyatın Kışkırtıcı Kamuflajı!

Taraf Gazetesi -Telesiyej
8 Kasım 2011

Remzi Kitabevi'nde bakınırken, en çok satan kitaplar listesine takıldı gözüm, 15 kitaplık listede edebiyatla ilişkilendirebileceğim tek bir kitap vardı sadece.

Oysa son haftalarda yayımlanmış çok iyi hikaye kitapları ve romanlar olduğunu biliyorum.
(Hakan Bıçakçı, Yalçın Tosun, Ahmet Büke, Jose Saramago, Thomas Mann ilk aklıma gelenler.)
Ama durum bu işte...
Ve bu kadar.
Çünkü... ve bence:
Özellikle 12 Eylül'ün apolitikleştirme projesi sonucu neredeyse şuurunu kaybetmiş bir toplum dönemi yaşandı uzun süre. Bireyin de bu yönde ideolojik olarak kuşatılmasıyla ortaya bir tarafsızlık( taraf olmama) dalgası, hatta modası çıktı; gençler üzerindeki etkisi daha da belirgin olan bu apolitikleştirme, kendini daha çok kültürsüzleştirmede gösterdi bana göre; gençlik, gerçek edebiyat dışında neredeyse her şeyi okuyor bugün; internetten kuru bilgileri takip ediyor, ama gerçek şiirden, gerçek hikayeden, gerçek romandan bihaber!


Gerçek edebiyatın yerini STAR edebiyat aldı çünkü!

"Benim anlamadığım şu ki birçok ülkede yazarlar pop starlar gibi birdenbire ortaya çıkıyorlar. On yıl gibi bir süre içinde de unutluyorlar," diyor Hollandalı yazar Cees Noteboom, Ahu Sıla Bayer'le Sabit Fikir dergisi için yaptığı söyleşide.

Bu öyle bir pop edebiyat ki, insanı düşündürmüyor; düşünmeyen insanda bir türlü taraf olamıyor; yani insanı insan yapan o muhteşem hasletle, 'homo politicus'lukla buluşamıyor bir türlü. Sistem, neredeyse insanın bu hasletini kazıyıp yok etmiş zira; soyutlama yeteneğini budamış, sıradan seçimlere yöneltmiş onu. Bestseller aslında bir tezgahtır zaten. Light bir edebiyatın sunulmasının kışkırtıcı kamuflajıdır. Ama her şeyden önce apolitik ya da politikayla bir miktar soslandırılmış bir edebiyatın aşılanmasıdır.

Caes Noteboom, bu durumun altını bir isyan duygusuna sahip olarak kalınca çiziyor bence: "Ben insan yaşamına angajeyim, her şeyden önce. Bence insan yaşamı her ne olursa olsun politiktir. Bir kadınla erkek arasındaki ilişki de  politiktir aslında. Her şey angajedir."

Özellikle gençliğin, gerçek edebiyat metinlerini okuyabilmesi ve değerlendirebilmesi için apolitiklik tuzağından kurtulması gerekiyor galiba.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder