2 Eylül 2010 Perşembe

OKUMA UĞRAŞI ÜZERİNE BİR DENEME YAZISI


OKUMAK


‘’Kitap okumayan bir insanın, kitap okuyamayan bir insan karşısında hiçbir üstünlüğü yoktur. ‘’       Mark Twain


 Henüz dünya üzerinde yazılı kaynakların yalnızca yüzde on beşlik bir bölümü internet ve dolayısıyla görsel paylaşımda. Oysa, geriye kalan büyük bir oran, yazının keşfedilmeyi bekleyen dünyasında.

Okuma alışkanlığının gelişmediği ; televizyon, bilgisayar gibi araçların, soyutlaştırmadan mahkum bıraktığı toplumlarda duygulanım, bununla orantılı olarak basitleşmeye başlamıştır.

Eşsiz duygular olan sevgi ve nefret hemen birbirine karışmakta, en yakın dostlukların da sanal dünyada reddedildiğinin tanığı olmaktayız.

Herhangi bir bireyin dış dünya ile sanal dünyayı birbirinden ayırt etmekte zorlanması, temelde iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmış olan internetin giderek amacını yitirmiş olması, toplumsal paylaşım sitelerinde dini görüşlerini, siyasi ideolojilerini yansıtmaya çalışan bireylerin kendini gerçekleştirme ihtiyacı olan, kişisel evreninde yalnız ve buna ihtiyaç duyan insanlar olduğu kolaylıkla gözlemlenmektedir.

Bilimsel bir araştırma sonucu saptanan veriler, dünya üzerinde okuma oranının on binde sekiz olduğunu belirtmektedir. Temelinde yatan gerçek büyük oranda ekonomik ve toplumsal baskı olabilecektir. Ancak ihtiyaç duyduğumuzda bilgi edinmek isteyen bizler nasıl bilgiye ulaşabiliyor isek, her hangi bir başka bilginin de bize sandığımız kadar uzak olmadığını bilmeliyiz.

Öğretmenlerin ve anne babaların en zorlandığı şey, çocukların kendine özgü kişisel bir kültür evreni inşa etmelerini sağlamaya çalışıyor olmalarıdır.

Okuma alışkanlığı kazanmaya çalışan küçük okurların, öykülerin kısa ama öz, küçümsenemeyecek derecede derin ve her birinin kendine özgü anlatılarının olduğu zengin dünyasına katılmasını dilerim.  
                                                                                                        İsmail ÇEVİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder